Съветите на завършили Увекинд IB ученици към настоящите ученици в IB Diploma Programme.

1. Как IB програмите ви помогнаха да се формиратете като учещ човек?

Стела (Випуск 2018): IB програмите ме научиха на няколко много важни неща. Разви ми критичното мислене и умението да оценявам информацията, до която имам достъп. Освен това ми помогна конструирано да минавам през всякакъв процес на работа. Също така и да разбирам важността на крайните срокове.

Анна (Випуск 2018): И в двете програми се обръщаше голямо внимание на планирането, независимо дали става въпрос за персоналните проекти в 10-ти клас или за писане на есе по литература. Това ми помогна да осъзная колко важно е планирането и да започна да го правя предварително.

Веселин (Випуск 2018): До голяма степен ми IB програмите ми помогнаха да си създам истинска култура на учене, да знам кое ми приоритетно, как да се организирам, как да извличам най-ценната информация от един материал и най-вече как да анализирам и мисля, а не да залагам на факти и суха материя.

Матиас (Випуск 2018): Едно от главните неща, които IB изисква от всеки ученик е високо ниво на самоорганизация. Нещо, което ме подготви за следващия етап от моето обучение, а именно бакалавърската програма.

Леда (Випуск 2020): Най-важното нещо, което научих, е че не трябва да се страхувам от допускането на грешки, защото те са нещо естествено, без което няма как да се усъвършенствам в дадена област. Също така, тъй като IB задачите винаги изискват повече от прост или точен отговор, научих се да разглеждам определен проблем в дълбочина, през различни гледни точки.

Димана (Випуск 2020): И двете програми ме направих по-любопитна за света. Създадоха ми навик да искам да знам и да се интересувам от случващото се около мен.

Яна (Випуск 2020): Широката програма не само ми позволи да се запозная с множество дялове на знанието, но и да видя връзките между тях. Критериите като начин на оценяване също ми помогнаха, тъй като ме научиха обективно да преценявам собствената си работа. Те позволяват и повече самостоятелна работа, което е основното в IB за мен. Именно многото работа, която трябва да се свърши, те тласка да работиш самостоятелно. Това също е умение за развиване и програмите на IB са най-добри в това.
Карина (Випуск 2020): IB програмите, макар натоварващи, ме научиха на постоянство в работата и значително подобрих организационните си умения.

2. Какво бихте посъветвали настоящите DP ученици в Увекинд, за да се справят по-добре?

Стела (Випуск 2018): Много кратко и просто! Всичко трябва да се прави в срок, защото иначе се натрупва ненужна паника.

Анна (Випуск 2018): Моят съвет е да се стремят да започват да работят по различните задачи в момента, в който ги получат. Често е трудно да се намери мотивация, ако не си притиснат от краен срок, но по този начин всеки си осигурява повече време за проучване, за подобряване на проектите си и не се получава струпване на няколко задачи едновременно.

Веселин (Випуск 2018): Изключително важна е организацията, за това моят съвет е започнете с нещата от по-рано, структурирайте си как и кога ще работите по различните предмети и може би това, което на мен най-много ми помогна да завърша задачите си добре и по-бързо – правете нещата едно по едно, а не на веднъж.

Матиас (Випуск 2018): Бих ги посъветвал да не се концентрират единствено върху предметите, които ги интересуват най-много, а да организират времето си, така че да напредват с всичко едновременно.

Леда (Випуск 2020): Винаги бих ги съветвала да си менажират времето възможно най-добре. 🙂 Но освен това, по отношение на Internal Assessment-ите бих ги посъветвала да си избират темите единствено по това доколко те са свързани с личните им интереси. Ако темата ти харесва и ти е истински интересна, всичко друго ще се нареди.

Димана (Випуск 2020): Слушайте си учителите и не се плашете от наближаващите срокове.

Яна (Випуск 2020): Изберете си предмета, а и самата тема на есето възможно по-рано. С минаването на времето нещата няма да се изяснят, а само ще ви притискат сроковете. Положението с проектите е същото. Вниманието в час е ключово, защото курсовете са интензивни и се надгражда върху предишни знания. Всеки един пропуск затруднява процеса, особено ако има проблем в основите. Затова първите часове са едни от най-важните, независимо от очакванията.

Карина (Випуск 2020): Моят съвет е да не се отлага работа, защото никога не знаеш какво ще се случи след 2 месеца и до каква степен ще е възможно да си свършиш работата навреме. Тук идва една казванка, която никога не съм харесвала, но в много на място – просто недей да оставяш днешната работа за утре.:)

3. Какви грешки не бихте допуснали отново?

Стела (Випуск 2018): Никога повече не бих подценила някоя задача.

Веселин (Випуск 2018): Със сигурност бих започнал работа от по-рано, а да не оставям някои неща за последните седмици/дни.

Матиас (Випуск 2018): Не бих оставял задачите, които изискват най-много време за последният момент.

Леда (Випуск 2020): Омаловажаването на Internal Assessment-ите е голяма грешка, която и аз за някакъв период допуснах. Те са много важни и могат да допринесат много за една добра финална оценка. Заради това съжалявам, че не ги почнах по-рано, защото освен че щях да си спестя доста стрес, проектите ми вероятно щяха и да са по-качествени.

Димана (Випуск 2020): Ако трябваше да направя програмата отново не бих оставила всичките си задачи за последния момент, когато наистина няма време. Също бих поработила повече над есета ми, защото темите ми бяха много интересни.

Яна (Випуск 2020): Бих си избрала темите за проектите по-рано и бих започнала с тях още през лятото. Друго важно нещо е бележките, които водите, да се четат веднага след часа и да се организират добре, тъй като по-късно трябва да се учи от тях. По-сложно е да започнеш да вадиш бележки от учебника преди изпита, отколкото да си водиш по време на учебния процес. Друго нещо, което аз не направих, а трябваше, е да пиша докладите за CAS веднага след дейността. Не е най-приятното изживяване, но като се натрупват става още по-сложно, а и човек започва да забравя.

Карина (Випуск 2020): Бих внимала повече. при подбирането на предмети. Макар точно изборът ми да ми помогна значително и при избора на специалност в университета, определено можех да направя по-добри избори, с които да ми е по-приятно ученето.

4. С какви трудности и предизвикателства се сблъскахте в DP?

Стела (Випуск 2018): Най-големият ми проблем беше academic honesty, тъй като интерпретирах много текстове, които съм чела и непрекъснато се притеснявах дали съм цитирала всичко. Този проблем изчезва, ако човек бъде по-оригинален.

Анна (Випуск 2018): Определено изпитната сесия беше най-голямото предизвикателство за мен, но за сметка на това сега нямам проблем в университета с явяването на изпити в последователни дни, за разлика от повечето студенти.

Веселин (Випуск 2018): Както споменах вече, най-големите трудности бяха тези с организацията и търсенето на мотивация. Другото нещо, с което се борех много беше редактирането и това колко важно е то и каква огромна част от ученето/писането/предаването на проекти е редакцията.

Матиас (Випуск 2018): Самият брой предмети и съпровождащите ги задачи, ми дойдоха в повече поради липсата на организационни умения.

Леда (Випуск 2020): Може би най-голямата трудност е да изучаваш всеки предмет в дълбочина. Всяка задача изискваше от нас да разгледаме определена материя от различни гледни точки и да правим смислови връзки как се отразява даденото нещо на различни аспекти от реалния живот. Макар и тези изисквания да ми харесват и да ги смятам за важни, те определено бяха предизвикателство за мен, поне в началото на DP програмата.

Димана (Випуск 2020): Не мога да кажа че са малко, но не мога и да кажа че са много. Най-голямото беше да си организирам времето, така че да мога да направя всичко.

Яна (Випуск 2020): Винаги избирането на темата ми е изглеждало най-сложно, а с множеството проекти човек не може да си позволи да отлага. Също натрупването на работа е голямо предизвикателство, като единственото решение за това е адекватното планиране. В началото тази идея изглежда ужасяващо, но с напредването на програмата се превръща във факт. Може би най-голямото предизвикателство са сесиите (дори и тези в училище, за другите за жалост не мога да говоря), защото изискват всичко вече да се знае. Невъзможно е да учиш точно преди изпитите. Цялостно предизвикателното на DP е работата, която трябва да се свърши и за това се изисква готовност да инвестираш време в задачите.

Карина (Випуск 2020): Много, като започнем от неразбиране на материала, неразбиране с преподаватели, временно забравяне на смисъла от програмата и жестоко упорстване срещу правилата. В края на краищата, ще премине и това, всички ще завършим, важното е накрая да не те е срам от нещата, които си правил през двете (и не само) години.

5. Колко полезна ви беше програмата с оглед прехода към университета?

Стела (Випуск 2018): Развих механизма да разбирам задачите в университата доста задълбочено и да разбирам целта им. Т.е как те ще ми помагат в бъдеще в работата. Когато минавах през тази програма осъзнах как независимо от предмета винаги се даваше пример, за това как тези неща, които учим се употребяват в живота.

Анна (Випуск 2018): До голяма степен ми беше полезна, главно защото подобри моите организационни умения, способностите ми за анализ и ме направи по критична към източниците на информация, които използвам.

Веселин (Випуск 2018): Бих казал, че изключително полезна, защото във всяка специалност в университета (при мен даже по-често) се случва да бъдеш оценяван на базата на проекти/дълги писмени разработки и тн, които бяха голяма част от DP, а повечето студенти се слбъскват с тях за първи път в университета. Отделно организационните качества, които аз лично добих са от изключителна полза по време на сесия или дори някои по-практични неща като писането на билбиография, работата с най-различни ресурси, използване на appendices и подобни

Матиас (Випуск 2018): Програмата ме подготви за бакалавърска програма в няколко аспекта. Както вече споменах, нуждата от организационни умения, но и самият начин на преподаване и оценяване.

Димана (Випуск 2020): Чрез работата ми в DP програмата определено добих представа с какъв обем от работа ми предстои да се сблъскам. Преминавайки през нея, се чувствах по-готова да отида в университет.

Pin It on Pinterest