Защо писането на есе е толкова трудно?

Ето няколко причини:

 • Предпочиташ да си скролваш в социалните медии
 • Опитваш се да напишеш нещо, което определен учител ще хареса
 • Опитваш се да напишеш нещо, което да ти донесе висока оценка, а не нещо, което наистина мислиш
 • Искаш да извършиш минималното количество работа

Най-основната причина за това писането на есе да е толкова трудно е, че си фокусиран предимно върху външните фактори – какво оценка ще ти донесе и дали учителят ще го одобри. Проблемът е, че когато си фокусиран върху това, не изпитваш никакво удоволствие, а това прави писането особено трудно. Защо? Защото, когато си фокусиран върху външното одобрение ти изключваш своето подсъзнание, а подсъзнанието е източникът на твоята креативност. Когато се опитваш да напишеш нещо перфектно, за да получиш отличната оценка, ти изключваш най-добрите си източници.

Просто спри. Спри да се опитваш да напишеш добро есе. Вместо това, напиши интересно есе. И след като го напишеш, върни се към него, прегледай го и ако се наложи, нагоди го към стандартите, които се изискват. Да, трябва да се следват стандартите. Ако учителят иска есе с пет параграфа, напиши пет параграфа. Но, следвайки тези изисквания, намери начин да покажеш нещо, което уникално твое. Не може да се гарантира високата оценка, но със сигурност ще се забавляваш повече.

Съвети за писането на добро есе

1. Есето е просто история.

Всяка история разказва за конфликт и промяна. И истината е, че есето също е за конфликт и промяна. Разликата е, че в есето конфликтът е между различни идеи, а промяната е в начина, по който възприемаме тези идеи.

Това означава, че най-добрите есета са изненадващи – „Вие навярно мислите, че това е единственият начин, но всъщност, трябва да помислим за това и по друг начин“.

2. Преди да започнеш да пишеш, задай си въпроса: „Какво да направя, за да ми стане по-забавно?“

Нормално е да не се чувстваш мотивиран, когато пишеш есе. Опитай се да откриеш собствен трик, с помощта на който да се мотивираш за писане. Например, задай си въпрос: „Кое е забавното в тази тема?“ или +Как мога по-бързо да приключа с писането на това есе?“.

3. Когато проучваш, си задавай въпроса: „Какво ме изненада в тази тема?“

Изкушението, когато пишеш есе е да пишеш, така както твоят учител ще одобри. Не прави така! Вместо това, задай си въпрос: „ Какво ми е интересно в тази тема? Какво ме изненада?“
Ако не можеш да намериш нищо, с което да си изненадан, значи не си търсил достатъчно. Няма тема, която да не крие изненади. Когато се замислиш как всъщност са се появявали големите идеи, ще установиш, че историята е една и съща: Свикнали сме да мислим, че светът работи по този начин. Но откриваме, че това е абсолютно грешно и светът е всъщност съвсем различен от това, което си мислим. Когато проучваш за своето есе, търси точно такава изненадваща история и започни да пишеш, когато я откриеш.

4. Претрупан си с работа!? Напиши само ПЕТ оригинални изречения

Стандартното есе от три части наистина съдържа само пет оригинални изречения, обградени от подкрепящи параграфи, които препращат към тези пет оригинални изречения. Ако се чувстваШ претоварени, просто напиши само пет изречения. Ето как могат да изглеждат:

 • Теза – Въпреки че повечето ученици смятат, че писането на есета е скучен таск, с подходящи стратегии това може да стане забавно.
 • Изложение – 1 параграф – Повечето ученици смятат, че писането на есе е досадно, защото се фокусират върху оценяването.
 • Изложение – 2 параграф – Вместо това трябва да се фокусират върху съдържанието на есето.
 • Изложение – 3 параграф – Когато се фокусират върху съдържанието на есето, учениците ще се забавляват повече и ще пишат по-добри есета.
 • Заключение – Писането на есе не трябва да бъде само начин за получаване на висока оценка. Важно е съдържанието да е смислено.

Когато напишеш пет изречения е доста лесно да ги подкрепиш с достатъчно изречения, за да създадеш параграфите.

5. Използвай източници и бъди убедителен

Друг хитър начин да впечатлиш учителите е като използваш източници убедително. Когато проучваш по темата и откриеш източник, който ти допада и отразява мнение като твоето, цитирай го. Или предай текста със свои думи, като не забравиш да споменеш и оригиналния произход на тези твърдения. Това ти спестява време и впечатлява учителите. Така ще откриеш, че ако главният фокус се премести от „пиши добре“ към „проучи добре“, ще постигнеш по-добри резултати.

6. Напиши първо изложението, след това въведението и най-накрая – заключението

Въведението е най-трудната част от писането, защото се опитваш да обобщиш цялото си есе преди още да си го написал. Вместо това, напиши първо изложението, а след това въведението, като се съобразиш с това, което вече си написал и се е оформило като твои твърдения.

7. Повечето есета отговарят на въпроса „Какво?“. Добрите есета отговарят на въпроса „Защо?“. А най- добрите есета отговарят на въпроса „Как?“

Ако блокираш, докато се опитваш да напишеш своите аргументи или се бориш да достигнеш определен брой думи, опитай се да се фокусираш върху въпроса „Как?“ Например:

 • Как авторът използва изразните средства на литературата, за да предаде атмосферата на епохата?
 • Как Наполеон променя живота на обществото?
 • Как хората създават общности?
 • Как разбираш, че личността ти има значение за другите?
8. Не се страхувай да се….разсейваш…

Писането на есе може да е като танц. Не трябва да стоиш на едно място и да го напишеш наведнъж от началото до края. Имаш свободата да спираш, да прекъсваш, да се…разсейваш. И когато си готов и започнеш да редактираш, ще подредиш всичко, така както трябва.

9. Ето някои думи и изрази, които трябва да избягваш.
 • ТИ – ВИЕ – Ако пишеш блог, е чудесно да употребяваш второ лице, но за есе е по-добре да го избягваш.
 • Клишета – Клишета могат да са брилятни идеи, но все пак са клишета, защото са известни на всички. Няма нищо лошо да ги използваш, ако поднесеш някакво свежо значение или завъртиш гледната точка към посланието, което клишето има. Не се страхувай да изглежда нестандартно или…грешно. Понякога точно това превръща клишето в оригинална идея.
 • Някои
 • Това, такова….
 • Нещо
 • Нещо БИВА

АЗ – изреченията. Да, важни са, но се опитвайте да използвате „Аз вярвам, че….“, „Според мен…..“, „Моето мнение е….“ вместо директно АЗ – твърдение. Особено във въведението.

10. Не е грях да се използва Wikipedia, ако…

Не цитираш буквално, а я използваш за:

 • Първоначално проучване. Ако не знаете нищо по темата, Wikipedia може да бъде чудесен начин да научиш от къде можеш да започнеш своето основно проучване.
 • Да откриваш източници. Проверете reference section of Wikipedia’s. Там можете да откриете оригинални източници, които можете да използвате и цитирате.
 • Бързо да си припомниш нещо, което си позабравил.

В заключение…

Писането на есета е задължителна част от твоето обучение в училище. Да, досадно е понякога. Затова….

 • Опитай се да откриеш забавата в това.
 • Не се страхувай да експериментираш с идеи, ако вярваш в тях. Поне малко…
 • Пиши за определено време, а не за брой думи…
 • Не копирай, а използвайте източници
 • Търси фийдбек и препоръки.

УСПЕХ!

Pin It on Pinterest