Симулациите на заседания на ООН са ефективен метод, който кара младите хора да правят проучвания по актуални световни теми, да заемат и защитават позиция, да предлагат решения. За да участват в един такъв модел учениците трябва да покажат умения за комуникация и за сътрудничество, да приложат своята информационна грамотност и критическо мислене, да бъдат конструктивни и креативни, да поемат рискове и да бъдат балансирани – такива, каквито се стремим да бъдат учениците на Увекинд.

Клубът за ООН в Увекинд има сериозни традиции в участието в национални и градски ученически модели. За първи път проведохме и вътрешноучилищен модел, който е част от програмата по English B на нашия първи DP клас.

В навечерието на 10 декември, Международния ден за правата на човека, нашите единадесетокласници, изразиха своите позиции, като едни истински дипломати на тема „Достъп до информационни и комуникативни технологии, сериозен фактор за по-доброто развитие на образованието и свободата на словото“. Оживените дискусии, сериозните позиции, написаните и гласувани резолюции са плод на една много серозина подготовка от страна на учениците.

Проучване относно позицията на дадената страна, която представят, както и запознаване със страните, които могат да им бъдат партньори при писането на резолюциите, е едновременно отговорно и много вълнуващо. За да бъде симулацията съвсем достоверна, младите делегати се запознаха със структурата на ООН и по специално на ЮНЕСКО. Нашите дипломати аргументираха своите позиции, базирани на сериозни проучвания на различни конвенции, декларации и други международни документи.

15235867_1271462766245127_7620818556841277838_o

С този Модел ООН, възпитаниците на Увекинд твърдо заявиха, че имат отношение към света, имат ясна гражданска позиция относно събития, които касаят тяхното настояще и бъдеще. Като техен учител и ООН координатор искам да им благораря, че прегърнаха тази инициатива и заявиха ясно и категорично, че са загрижени за бъдещето на света млади хора.


Ива Гарвалова-Досева е учител по DP English в International School Uwekind Sofia и Координатор на Модел ООН.

* * *
Photos by Dessislava Ilieva-Popova licenced under CC BY-NC-ND

Pin It on Pinterest