Дойде лятната ваканция и по традиция детето ви получава списък с книги, които трябва да прочете.

Прочитането на посочените книги често се превръща в семеен проект за ваканцията – вид домашна работа, което малко или много отблъсква детето от тази дейност.

А четенето на книги през лятото трябва да е приключение, за да може децата да изпитат и удоволствие от откриването на различни светове, и задоволство от себе си като израстващи читатели и хора със собствени вкусове и интереси.

Ето няколко практични съвети, които да подпомогнат тази цел:

  • Не ровете в паметта си, за да откриете какво сте чели вие на неговата възраст. Времената са различни, децата са различни, спомените също. Вярно е, че има класически книги, които имат вечна стойност, но доста от тях влизат в програмите по литература и се обсъждат в училище. Да, ние сме чели с интерес „Винету“, но днешните деца гледат National Geographic и веднага отчитат, че Карл Май не е виждал Дивия запад.
  • Посетете книжарница заедно и оставете детските ръчички да се разровят и да хванат книжка. Покажете им как да прочетат резюмето на гърба на корицата, как да потърсят подобни книги. А ако предварително сте проучили заедно в интернет за някоя добре представяна книга и я търсите специално, това създава в детето самочувствие на информиран и компетентен читател, което пък неусетно го задължава да прочете книгата.
  • Никога не казвайте: „Малък си за тази книга.“ Или „Тази книга няма да я разбереш.“ Използвайте изрази като: „Трябва още малко неща да научиш, за да се насладиш истински.“ или „В тази книга ще ти разказват за неща, които още не познаваш, но скоро ще разбереш и тогава ще я оцениш по-добре“.
  • Не казвайте: „Това беше любимата ми книга, трябва да ти хареса“. Това не е задължително. Ако наистина искате да споделите любимата си книга с дето, четете я заедно, говорете за нея. Детето ви може да не я хареса, но със сигурност ще опознае вас по-добре.
  • Четете и вие детските книги. Може да е леко странно, но не е обидно. Така ще имате общи теми за разговор. Добрите детски книги ще ви доставят удоволствие и повярвайте ми, децата ужасно се впечатляват от възрастни, прочели „Пърси Джаксън“ или „Дръндьо“

И накрая…

Изразът „Книгите са прозорци към нови светове“ може би е вечно правилен, но вече това не са светове за описание и разгадаване. Към тези светове за съвременните деца прозорците са различни – Google, телевизия, филми.

Но това, което книгите ни дават и няма какво до ги замести са споделените емоции. Те могат да ни покажат, че има и други, които изпитват нашите разочарования и наслади. Те могат да ни разкрият, че нашите грешки и радости се споделят. Те могат да ни дадат емоционална мъдрост и да провокират любопитство и споделени пристрастия.

И да, ежедневието е различно, но чувствата човешки са си все същите. Нека да се опитаме да ги споделяме с децата си и чрез книгите.

Pin It on Pinterest