Дали домашната работа е като домашните дрехи и е само за вкъщи? Дали е добре изчислена дидактическа доза наказание за децата, без която те не научават всичко? Дали това е поднесено с финес и нотка на задължителност, сътворено от учителите отмъщение за цялото семейство? Можете да изберете най-близкия до вашите емоционално оцветени учебни трепети през уикенда отговор, но Uwekind има своето разбиране.

Първо предпочитаме да наричаме този тип задачи САМОСТОЯТЕЛНА РАБОТА, а не домашна. Това означава, че нашите очаквания са детето само да изпълни задачите, следвайки инструкците на учителите. Разбира се, щастливи сме, когато задачите ни се превърнат във фамилен проект, стига да сте сигурни, че сте оставили детето да го ръководи. Например, една от последните ми задачи за самостоятелна работа през ваканцията за третокласниците беше да направят интервюта с трима познати на различни възрасти. Трудно е да се изпълни такава задача без да включите и вие.Тъй като не бях дала никакави инструкции (съвсем умишлено) в каква форма да се извършат интервютата, всички деца старателно ми предадоха писмени интервюта (формата за това се учи в 7 клас). Само двама симпатични мързеливци се бяха досетили да направят интервютата като ги запишат на телефона си. Или ако домашното е свързано с проучване на цени, за да съставят текстови задачи в училище, е съвсем естествено, че вие сте мърморещите гидове през уикенда.

Но нашата цел е детето да се учи постепенно да работи самостоятелно като менажира времето, което „загубва“. Знаем, че е трудно да понесете последствията от тази самостоятелност, но ще трябва да проявите силна воля. Знаем как въздействат измъчени, пълни със сълзи очи и страхливо нашепване: „Нищо не разбирам… О, не ги мога тези неща….“ Как да не помогнеш! Но повярвайте! Децата ни много добре знаят как да прекарват уикендите си. А доста често успяват да се справят и с тези на преподавателите си. Оставете те ги сами да поемат отговорността за това как да организират времето си, да се справят или не със задачите и да понесат последствията от този свой избор.

Задължителните задачи за самостоятелна работа са преценени добре от учителите и имат определена времева рамка на изпълнение през уикенда. Пети и шести клас могат да получават задачи за самостоятелна работа и през седмицата, защото специфика на различните предмети позволява да се подготвят в по-свободна форма. Можете да помогнете на детето си като му дадете идеи как да разпредели задачите си през уикенда. Предложете му различни варианти – сутрин, следобед, в двата дни, само в единия. Обсъдете заедно и се договорете за награди, ако се справи със срока. Не наказвайте за несвършена работа с допълнително задачи. Не сравнявайте с това как работят другите. Просто нека детето Ви се мери само със себе си до момента, в който престанете да разбирате кога то има самостоятелни задачи. Не се отчайвайте. За това няма срок, но си помечтайте да е скоро… Второ, самостоятелната работа служи по- рядко за това да се преговорят и затвърдят преподадени вече в училище неща. Все по- често, към трети клас задължително, тя служи да подготви децата за възприемането на нови знания или да подпълни информация, която им предстои да чуят с някакъв вид самостоятелно проучване. Например, преди да работим върху приказките на Оскар Уайлд, аз накарах децата да научат нещо за живота му.

С навлизането в MYP програмата голяма част от самостоятелните работи се превръщат в задачи, които се оценяват по различни критерии и измерват развитието на определени умения за учене. Например креативно съчинение, аналитично научно есе, презентация в определен формат и цел. Но как един гимназист ще може да напише сам разказ, ако в трети клас не е написал сам приказка? Как ще анализира причините за световните конфлилкти, ако не е мислил защо се карат приятелите? Как ще направи презентация за ролята жената в Античността, ако не е търсил изображения на любимите си приказни герои?

Естествено, не всички самостоятелни работи са забавни и креативни. Има скучни и досадни, но повярвайте ни… щом сте информирани за този вид работа в ежеседмичните ни имейли, това е преценено и определено от преподавателите на Вашето дете.

Доверете ни се! Винаги има смисъл!

* * *Photo credits: 150929-pencil-eraser-writing-homework via photopin (license)


Аглика Дамаскова е помощник-директор по учебната дейности и координатор на програмата Middle Years Programme (MYP) в International School Uwekind.

Pin It on Pinterest