Светът на знанието е един, ние възрастните сме го разделили на науки и области, за да ни е по-лесно да класифицираме, анализираме и обобщаваме. Децата в предучилищна възраст обаче не учат така – те опознават света в неговата цялост. Усвояват знания и придобиват умения докато се движат, докато си взаимодействат с другите, докато играят, водени от най-силния двигател – любопитството. В детската градина наскоро приключихме проекта “Удивителният Космос“, който обхващаше дейности от всички образователни направления.

Към тази тема ние подходихме с респект и не очаквахме, че въпросите за Космоса ще се окажат толкова вълнуващи, тайнствени и интересни за децата. Преобразихме интериора в детската градина, по стаите и коридорите разположихме макети на космически кораби, картини на сцени от книгата “Малкия принц“, слушахме музика от Жан Мишел Жар.

Ние вярваме в играта като средство за научаване на нови знания. Предлагахме им изработени от нас игри, които развиват детското въображение и творческото им мислене. Много ни помогна посещението в детския център “Музейко“, децата имаха възможност да играят, изпробват и експериментират. Наистина научиха удивително бързо за Слънчевата система, планетите, за космическите кораби и работата на астронавтите.

 

12891600_1077427468981992_8292666238595368692_o

Харесаха историята на “Малкият принц”, от нея разбраха колко са важни красотата и приятелството. Драматизацията на немски език беше много забавна и полезна за тях. Децата създадоха и интересни разкази на тема: “Кого искам да срещна на планетата Марс“, в които типично по детски преплитаха въображение, познати литературни и интересни технически образи.

В заниманията по креативни дейности децата разкриха своята самостоятелност, инициативност и конструктивност. Образуваха обемни форми чрез мачкане, късане, изрязване и лепене на картон и хартия.Изработиха красиви и оригинални предмети и играчки: космически кораби, ракети, моделна конструкция на околоземна орбита, марсианци, извънземен кораб, модели на планети. Направихме изложба от картини с темперни бои: “Звездно небе“, “Моята любима планета“. На немски и българси език учиха песни, стихчета, гатанки… “Ние сме планетите от слънчевата система“, “Планетата Земя“, “Звездице-сестрице“, “Искаме да бъдем астранавти“, “Земята е нашата планета“.

12916317_1077449318979807_7757645856732332851_o

Истински празник беше финалът на проекта с концерта “Удивителният космос“. Малките Uwekinder се забавляваха – показаха истински артистизъм, танцуваха и пяха. Чудесна беше и подкрепата на нашите партньори – родителите, които с желание и ентусиазъм приеха темата за Космоса. Заедно с тях, ръка за ръка, предприехме това вълнуващо приключение.


Стефка Мартинова е помощник-директор на Uwekind Kindergarten

Pin It on Pinterest