Вероятно вече сте чували за дигиталното обучение и съвсем вероятно ще чувате все повече за него в бъдеще. Казано накратко, това е нова учебна практика, която ефективно използва технологиите за подсилване и укрепване на ученето. Ние в International School Uwekind вече имаме дългогодишна традиция в използването на дигиталното обучение в целия учебен процес.

Точно затова тази година решихме да отбележим Digital Learning Day 2017 по нетрадиционен начин. В рамките на един ден в ролята на учители влязоха нашите осмокласници, а родителите им се превърнаха в техни ученици.

Цялата идеята за това събитие възникна спонтанно в един от последните часове по MYP Design за първия срок. Осъзнахме, че ще бъде интересно и забавно за родителите да се запознаят с начина на работа по този специфичен предмет, който няма аналог в българската учебна програма – MYP Digital Design.

Проектът на 8 клас през този учебен срок бе да създадат реклама на даден продукт. Точно на това те трябваше да научат и своите родители в студената и мразовита последна неделя на февруари.

Разбира се, децата се бяха постарали сериозно да улеснят родителите си. Те предварително бяха заснели два сюжета на видео файлове, които разделиха на кратки сцени. С този материал разполагаха и родителите, които трябваше сами да създадат реклама, използвайки фрагмент, който пожелаят.

“Учениците” трябваше да проявят креативност при създаването на продуктите си и така да се справят с възложената задача.

Изненадата дойде, когато родителите започнаха да се справят по-добре, отколкото техните деца очакваха. Осмокласниците видяха на живо как един човек може да се справи с нещо непознато само със силна мотивация, желание и, естествено, с добри “учители”, които са развили своите умения в часовете по дизайн.

Смяната на ролите на родители (ученици) и деца (учители) се оказа вълнуваща и много ползотворна и за двете страни. Повечето от тях бяха щастливи да участват в процес, в който да научат нови неща и да работят заедно в екип.

Във финала на нашата среща всички бяха сглобили свои собствени уникални реклами с различна музика, а понякога и със слово между сцените.

Pin It on Pinterest