Как културното наследство на древните египтяни се превърна в календар за новата 2018 г.

Седмокласниците в Увекинд представиха своите проучвания за културното наследство на древните египтяни, под формата на календар за новата година, който ще украсява класната им стая през цялата 2018 г. Ето как децата участваха в изработването на календара:

Януари – Христо, облечен като бог Тот (богът на мъдростта и математиката), представи значението на река Нил за възникването на египетската цивилизация.

Февруари – Иван обясни защо и как са строени египетските пирамиди – единственото достигнало до нас чудо от Седемте антични чудеса на света.

Март – Алис, украсена с изработен от нея уджет (окото на бог Хор) ни въведе в загадъчната история на Сфинкса.

Април – Боряна разкри тайната на разчитането на египетските йероглифи като ни запозна историята на Розетския камък.

Май – Йоана, облечена като Клеопатра, ни запозна с вълнуващата биография на Франсоа Шамполион – историкът разшифровал тайната на египетските йероглифи и създал науката египтология, първият човек в света разчел надписите от Розетския камък.

Юни – Антония, облечена като богинята Изида, разказа мита за възкръсващия бог Озирис, неговата съпруга богинята Изида и техния син бог Хор. Акцентът в нейния разказ беше поставен върху борбата между доброто и злото и надеждата, че както река Нил всяка година се разлива и носи плодородна тиня и побеждава пустинята, така доброто винаги побеждава злото.

Юли – Първата си презентация пред публика направи новият ученик в 7 клас Кристиян Попчев. Той прочете своето проучване за религиозната реформа на египетския фараон Аменхотеп IV и съпругата му Нефертити.

Август – Кристиян Кожаров украсен с маската на Тутанкамон демонстрира задълбочените си знания за фарона-тинейджър. Кристиан плени въображението ни със своя разказ за откриването на гробницата на Тутанкамон и смайващите находки в нея.

Септември – Египтяните са строели не само гробници и пирамиди. Те са създали величествени храмове в Луксор и Карнак с огромни статуи, колони и барелефи. За монументалния религиозен комплекс в Карнак ни разказа Матю.

Октомври – Защо древните египтяни са балсамирали телата на мъртвите и как се прави мумия научихме от Теодора, която разкри тази египетска мистерия.

Ноември – С историята на Древен Египет е свързан и библейския пророк и писател Моисей. Надежда Христева разясни как Моисей е извел еврейския народ от египетско робство и е получил скрижалите с 10 –те божии заповеди на планината Синай.

Декември – Александър представи управлението и завоеванията на египетския фараон Рамзес II, прославил се като велик войн, строител и баща на над 100 деца. За почти 70-годишното си управление Рамзес II е оставил величествени архитектурни паметници, които могат да се видят и днес.

След представянето на египетския календар родителите и учителите разгледаха с интерес макетите на неолитни жилища и селища, изработени от седмокласниците, както и изложбата на техните ученически тетрадки. Урокът за историята на Древен Египет в Увекинд завърши с египетски карнавал и египетски танц.

Pin It on Pinterest