#TwitterChat или.. как така чат в клас?

Преди около месец и половина учителят ни по Design, Юри Карагьозов, сподели с нас какво e #TwitterChat.

Вие знете ли какво е това? Аз лично нямах никаква идея. Дори не знаех как се комуникира в Twitter. Единствената информация, с която разполагах, беше определението за Twitter като социална мрежа.

Е, все пак в началото научих, че Twitter chat е дискусия, която се провежда под формата на поредица от постове в определен ден и час и че важен е определеният за чата hashtag. Дискусиите често имат пет или шест предварително поставени от модератор въпроси и са в рамките на един астрономически час. Всеки, който желае, може да участва.

Дискусия, чат, въпроси или умението да чуваш повече от едно мнение…

#TwitterChat комуникацията определено ме заинтригува. До този момент не смятах, че социалните мрежи могат да помагат на учебния процес, но това мое мнение бе променено. Само в рамките на един месец аз станах по-добър участник в дискусиите както в час, така и в Twitter. В клас се хващах за едно мнение и почвах да мисля за проблема от тази гледна точка, а останалите мнения минаваха покрай мен. Дискусията в Twitter винаги върви на високи оборти и нямам време да се концентрирам само върху едно мнение, няма как да не прочета останалите мнения. Заради това с времето започнах и в клас да чувам и да обмислям повече от едно мнение.

Един месец след първото ми участие в чата бях попитана: „Искаш ли ти да си модератор тази седмица?“ Инстинктивно отговрих отрицателно, без дори да ми мигне окото. За мое нещастие, или както сега смятам – за щастие – изглежда това не бе приемлив отговор за моя учител. Така ми беше дадена и идея на каква тема да са въпросите. А темата беше „MYP & Me„.

Харесах я, обширна е и можех да се съсредоточа върху каквото си поискам. И аз реших да мисля за връзката между отделните хора и самата програма. Имаше доста различни мнения, но интересното бе, че има и припокриващи се. Едва ли ще е изненада, че мненията на учениците от един и същи клас си приличат повече, отколкото мненията на учениците от различни класове.

Първият въпрос беше: „Какво е MYP за теб?“

Повечето от отговорите бяха свързани с това, че MYP e един добър начин на учене. Ученето според повечето мои съученици се базира на факта, че в програмата не се научава наизуст информация, а се учиш как да я разбираш. Другото положително нещо, е възможността да се използват тези знания извън училище.
Отговорът на Кари (8 клас, MYP year 3) сякаш ми допадна най-много:

https://twitter.com/bolovolosolo/status/726006313365463041.

И определено се учим как да изразяваме себе си. Определено презентирането ни прави по-способни да обясняваме идеите си. Най-голямо впечатление ми направи определението на MYP като различен начин на мислене и виждане на света.

Любопитно ми бе да видя кой е любимият аспект от MYP на моите съученици. Отговорите бяха доста различни като се почне от забавния подход към ученето и се стигне до добрата организация в програмата. И на мен винаги ми е харесвало как се комбинира организация със забавление. Съмнявам се, че някой свързва тези две неща заедно, но в MYP това e факт. Два или три пъти се срещна отговорът, че най-доброто в програмата са добрите отношения и груповата работа. Няма как да се каже, че атмосферата в класната стая не е важна. Отговорът, който най-много ме вдъхновява, е:

Това не беше единственият отговор, Кари го допълни и доразви:

https://twitter.com/bolovolosolo/status/726009043060461568,

но абсолютният начин на изразяване е вдъхновяващ.

Как ме предизвиква MYP?

Най-жестокият ми въпрос (в буквален смисъл) бе защо и как MYP предизвиква учителите и учениците. За мен самата това е най-сложният въпрос. Изненада ме, че някой отговори, че MYP не го предизвиква. От друга страна друг се появява позицията, че предизвикателство е в това да преодоляваш тези предизвикателства. Много точно казано, още повече, като се има предвид мнението, че лесна задача в MYP няма. Това потвържадават и отговорите на Боян и Ивайло (7 клас, MYP year 2):

https://twitter.com/BoyanBoby/status/726011315177820160

Ако не мислиш, няма как дори да изпълниш половината на половината от задачите, които получаваш. Едно от мненията ми направи впечатление, защото това е една от целите на MYP:

MYP се върти около развиването на уменията и възпитаването на хора, които се учат през целия си живот.

Четвъртият въпрос не беше точно въпрос, а по-скоро рубрика „Интересни факти“. Това кога за първи път си се почувствал MYP ученик или учител е важно. По-важно е, само че какво те предизвиква или какво е същността на работата ти в програмата според теб. Отговорите много си приличаха и само доказаха, че средата, в която си, е най-важна. Отговор, като този на Галя (7 клас, MYP year 2):

не се срещна само на едно място. Други интересни мнения се появиха при въвеждането на платформата Google Classroom и започването на часовете по дизайн. Аз лично смятам, че това се дължи на възможността за по-добра комуникация. Отговорът, че креативните предизвикателства помагат да се почувстваш MYP ученик е доста нестандартен. Интересен дори, защото това дефинира MYP като програма, която се базира на креативността.

Как може да използваме уменията, на които се учим в MYP, извън училище?

Това беше най-важният въпрос за мен. Най-важният е, защото все пак нали ходим на училище, за да имаме някаква подготовка за живота. Ако няма как да се използва това, което учим, няма смисъл училището да съществува. Всички се съгласихме, че

https://twitter.com/Lolobolololo/status/726015359455748096.

Някои дори погледнаха по-напред в бъдещото, в нашия бъдещ бизнес. Причината за широката употреба на тези умения е, както е казано в един от отговорите, универсалността на уменията:

Анализиране, критическо мислене и създаване на текст, наред с останалите умения, могат да бъдат изпозвани навсякъде.

Първоначално не си давах сметка колко е важна темата, за която говорихме в този Twitter чат. MYP продължава пет години. През тези пет години се поставя основата на критическото и креативното мислене, насърчава се рефлектирането над нашите собствени действия. Задават се въпроси от типа на: Какво трябва да подобря в бъдеще? Как да го подобря? За да отговориш на тези въпроси, трябва да опознаеш себе си. Няма как да си подобриш уменията, без да знаеш какво те мотивира, какво ти помага.

Когато не знаеш какво е MYP, не знаеш защо изпълняваш всичките тези поставени задачи, защо те са такива, а не други. Ако не знаеш какво най-много ти харесва, не можеш да защитиш мнението си.

Какво прави едно предизвикателство предизвикателно? Това също е важен въпрос. Колко еважно знанието кога си се почувствал MYP ученик? Това ти показва кое е определящото за тази програма според теб. Няма смисъл да правиш нещо без цел, към която да се стремиш.

Отговорите на тези въпроси са важни, защото MYP е програма с различен подход. Подход, който насърчава ученето в различни форми. Форми, които улесняват разбирането, а не наизустяването. А за да разбереш света, трябва първо да разбереш себе си.

* * *
Photo credits: FirmBee / CC0 Public Domain

*Какво е Middle Year Programme (MYP)?
Мiddle Years Programme е една от четирите програми на International Baccalaureate, която обхваща VІ – Х клас. Програмата се базира на обширна методическа рамка, която е така структурирана, че позволява на Увекинд едновременно с прилагането на международните стандарти, да следва и българската национална програма за средно образование.

Повече прочетете тук.


Яна Георгиева е ученичка в 8 клас в International School Uwekind.

Pin It on Pinterest