Има ли някой, който да не обича мед?

А знаете ли как пчелите го създават и как е структуриран един кошер? Е, вече можете да попитате за това седмокласниците в Увекинд и те да ви отговорят компетентно. Знаете ли още, че в София има Музей на пчелата? Може би не, но нашите седмокласници съвсем наскоро го посетиха.

Там те разгледаха истинско пчелно семейство в специален кошер, играха игри, рисуваха върху кошери с цветни бои. В музея всички получиха по едно мъничко бурканче с мед и слушаха внимателно Петър Вълчовски от сдружение “Био град София”, който им разказа основни неща за малките животинки.

Всъщност какво ни заведе в Музея на пчелата?

Тази наша визита е началото на един проект по глобален казус (Global issue) на тема “Пчелите”, който в рамките на няколко месеца има за цел да обхване не само календара на пчелите, но и да остави траен отпечатък в отношението ни към природата и нейното опазване.

Всичко това ще се случи с помощта на Костадин Соколов и Иван Илиев, преподаватели по немски и български език в нашето училище. Децата, а и колегите ги наричат свойски Коцето и Ванката. Коцето е млад пчелар и вече има почти дузина кошери в село Лозен. Той успя да запали по пчеларството и Ванката, който вече си дели един кошер със свой приятел.

Но… понеже учителят си остава навсякъде учител, от ентусиазма по отглеждането на пчели, те стигнаха до идеята да запознаят и ангажират децата с живота на пчелите на Земята, който е и една от най-актуалните теми в нашата съвременност.

dav

В проекта им са заложени много интересни теми и дейности с научен, изследователски и забавен характер, които комбинират познания от различни предметни области и са съобразени с IB Service as Action програмата в МYР. Планирали са и създаването на лого и слогaн, които се надяваме да видим отпечатани и на тениски.

Всеки от нас знае, че пчелите постепенно се превръщат в застрашен вид. С тази инициатива ние се надяваме да се включим успешно в глобалното движение в подкрепа на опазването му.

Статията е създадена в съавторство с Костадин Соколов и Иван Илиев

Pin It on Pinterest