Още в първите ни разговори Веско категорично определи своята област на интерес – киното. Мати пък ясно заяви, че знае какво иска да направи – видео.

На пръв поглед изглежда лесно да се определи и какъв да бъде персоналният проект, но се оказа не точно така.

Киното, макар и най-новото изкуство, е необятна област и има хиляди възможни перспективи, от които можеш да погледнеш и да направиш изследване. Коя да избереш, за да направиш изследване и да създадеш продукт? След много разговори и ровене за информация, Веселин реши да проучи и избере кои филми според него са променили света.

При Мати изборът също се оказа труден. Добре, той искаше да снима и да създаде кратък филм, но какво точно? Обсъдихме всякакви идеи и накрая той избра областта си – театър.

Веселин реши да изгледа всички blockbusters от създаването на киното и да избере от тях филмът, който променя хората от десетилетието, в което е създаден. Опитах се да му кажа, че това е огромно изследване, свързано с много часове гледане и четене за кино, но… можеш ли да убедиш тийнеджър!? Затова го оставих да започне. С първите си проучвания, той се убеди в това и избра да се насочи само към години от 1970 до 2010.

Мати също дълго се колеба, защото искаше и да изследва, и да играе, и да снима. След дълги разговори и спорове, решихме да проучи как се е развивал театърът през вековете, да избере една пиеса, характерна за епохата, в която е написана и да изиграе част от нея, която да запише на видео.

323742_302978323093581_2117022072_oВеселин намери подходящи сайтове, а такива има много, но следвайки политиката на училището за академична честност (спазване на правата на авторското право), избра тези, които представяха официална информация. Веско определи своята класация на десетте най-печеливши филми и започна да гледа. Това е приятна и лека дейност, но… този път беше различно. Той трябваше не просто да изгледа даден филм, а да разсъждава върху това как той е повлиял на хората и защо е станал толкова известен. Затова е необходимо не само да събереш информация за филма, но и да натрупаш познания за тайните на създаването на киното, които да развият умения за критичен поглед върху произведението. Изключително приятно се изненадах от разсъжденията на Веско, когато четях статията му. Той не просто беше анализирал филма, като произведение на изкуството, а беше открил ефекта, който е имал и има и досега върху обществото. И всичко това бе пречупено през неговия собствен поглед и житейски опит. Установих, че той бе успял да открие и да разработи една своя гледна точка, която поднася нови и оригинални мисли дори и за отдадените почитателите на киното. Eто някои от тях:

“Star Wars“ има дълбоко послание – вечната тема за доброто срещу злото, вярата в силата – светлината и съществуването на злото – тъмната страна. Хората по целия свят вярват, че има сили, които ни държат на правилната пътека – светлата.“
“The Lion King“ ни дава важни уроци. Той ни учи за смъртта, която е част от цикъла на живота, за това, че доброто не винаги побеждава и разбираме, че за да стигнеш до някои отговори, трябва да страдаш. Децата дори и да не разбират филма веднага, помнят някои сцени, които се превръщат в техен житейски опит.“
“Всеки филм показва битката между доброто и злото. Да водим тази борба със съзнанието и със сърцето си дава смисъл на живота ни, защото целта на светлите хора е да направят света хубаво място, където всеки има право да е щастлив. Това е силата на киното – история, превърната в нещо красиво, която праменя нас – хората.“
– Веселин

mati-vesko-2Мати започна своето проучване за театъра и се сблъска с огромно количество информация, което го уплаши. Тъй като той не винаги е сигурен в своите умения, се заредиха фази на “…не мога…” и “ …не знам как…”. Но това премина и Мати конкретизира целите си в две насоки – да отрази с коментари характерните черти на театъра в различните епохи и да избере малък откъс от пиеса, която да изиграе. Мати трябваше да подчини любопитството си на определена цел, а това не беше лесно за него. Той успя да създаде своето малко филмче, показвайки уникално чувство за хумор и артистичност. Изключително ме впечатли умението, с което е уловил детайли, отразяващи визията на артистите през епохите и оригиналния подход към режисирането на собствената си игра.

“Този проект не беше лесен, защото трябваше да направя много изследвания. Но аз очаквах не само да забавлявам публиката, а да забавлявам и себе си. Мисля, че имам умение да откривам забавата и да я представям пред други“.
– Мати

И двете момчета установиха, че когато работиш в област, която обичаш е по-трудно, отколкото ако проучваш нещо ново, защото пристрастието ти трудно позволява незаангажиран анализ.

“Целта ми беше да покажа разбирането си за театър – от Античността до Шекспир. Друга моя цел беше да поверя дали мога да се организирам, за да направя нещо достатъчно добро, защото организацията не е сред силните ми страни. Е, не успях съвсем. Когато анализирах какво направих и как развих своите качества, разбрах, че не мога да се нарека балансиран и организиран. Но.. аз съм оригинален, отворен за нови идеи, загрижен за другите и не се страхувам да предприемам рискове. Това е добре засега.“
– Мати

“Аз научих много. Не очаквах, че моето отношение към киното ще се промени така. Сега гледам филмите по различен начин. Започнах да мисля за влиянието им върху обществото, за това как филмите са повлияни от културата, но също така оказват влияние върху нея. Това ме накара да разбера, че киното е изкуство и заслужава да бъде обект на изучаване и изследване“
– Веско

Дано Веселин и Мати продължат да развиват своята любов и познания за любимите си изкуства, защото съм сигурна, че те могат да се превърнат в тяхна професия.

И тогава те ще бъдат уникални артисти – знаещи, аналитични, отговорни, но същевременно – оригинални, забавни и доставящи на удоволствие на други хора.

А ние, другите хора, имаме нужда от това, нали!

Pin It on Pinterest