Започна есенният сезон, неочаквано ще дойде и зимата. Време е като родители да се погрижим за здравословното хранене на детето си, за да го предпазим максимално от вирусите и настинките. Всички знаем, че правилното хранене е един от начините да засилим имунитета на нашите деца, но в следващите редове ще ви напомним с кои есенни храни можете да осигурите най-необходимите за здравето на децата витамини и микроелементи.

С какво да храним малчуганите, за да ги подготвим за зимата? Няма нищо по-подходящо от сезонните храни, типични за географските ширини, на които живеем. Те са най-добрият източник на жизненоважните витамини и минерали. Нека това да бъде и храната на нашата трапеза в предстоящите седмици!

Витамин C
Чушките са не само любим есенен зеленчук, те са и “номер едно” сред зеленчуците, съдържащи витамин С. Много от този витамин се съдържа и в зелето, което е най-подходящо да бъде консумирано сурово.

Витамин А
Tози витамин е необходим за нормалното функциониране на зрението и за растежа на детето. За да противостоим на студените и бледи зимни месеци, ни трябва нещо ярко и топло. Всички пъстри червени, жълти, оранжеви плодове и зеленчуци съдържат така важния за нас витамин А. Любимите и така обикновени моркови са добър пример. Една чаша фреш от този ярък оранжев зеленчук има противовъзпалителен, тонизиращ, регенериращ и дори обезболяващ ефект!

Витамин B6
Един истински защитник на имунната ни система е витамин B6. Той играе много важна роля за формирането на лимфоцитите. Ако искате да набавите витамин В6 в менюто на децата си, тогава мислете в жълто и зелено. Картофи, моркови, зеле, боб, грах – това са примери на богати на този витамин храни. За максимален ефект продуктите е най-добре да бъдат миксирани.

Микроелементи
За ролята на доставчик на микроелементи идеално подхождат тиквата, тиквичките и патисона. Те съдържат огромно количество мед и калий.

Витамин D
Трябва да сме сигурни, че децата ни получават достатъчно и от тези витамини, които набавяме трудно, или просто не се набяват чрез храната, като например витамин D. Той служи за профилактика срещу рахита, но неговият недостиг може да доведе до различни състояния на депресия, неврози и агресия. Обаче има и добра новина! Можем да натрупваме витамин D и занапред, затова, до като имаме възможност трябва да прекарвами с децата си минимум по 15-20 минути на слънце ежедневно.

В очакване на дългите зимни месеци, нека да внесем и в менюто на децата си цветовете на есента и да избягваме консумирането на така наречените “паразитни храни”, които са много калорични, но са напълно “безполезни” за организма. Тайната на доброто здраве се крие в това, което консумираме.

Подгответе се за зимата с пълна кухня с цветове и витамини и… разбира се, с широка усмивка!

Pin It on Pinterest